Spelregels

Bij een wedstrijd wordt er met het ‘best of three games’ principe gewerkt. Dit betekend dat degene die het eerste 2 games heeft wint. Een game is tot de 11 punten met 2 punten verschil, 11-9 bijvoorbeeld. De bedoeling is de bal om de beurt tegen de voormuur te schieten, al dan niet met het gebruik van zijmuren.

1. Serveren

1.1 Wie mag er serveren?

De serveerder mag bij het starten van een nieuwe game of tijdens begin van een servicebeurt het servicevak kiezen. Bij de eerste game wordt dit bepaald doormiddel van een toss, hierna serveert altijd degene die de voorafgaande game of punt heeft gewonnen. Na het serveren moet je wisselen van servicevak, totdat de serveerder een punt verliest en de andere persoon mag serveren.

1.2 Hoe moet je serveren?

Voor de service worden de 2 grote achterste vakken gebruikt als servicevak. De serveerder trapt vanaf het kleine vakje, minimaal in voet in het kleine vakje, de bal direct tegen de voormuur, tussen de middelste en bovenste rode lijn. De bal moet hierna met of zonder de zijmuur te raken in het andere servicevak komen.

De service mag rechtstreeks uit de hand genomen worden of met een dropkick, eerste stuiteren en dan schieten. Er is geen tweede service.

2. Een keer stuiteren, maximaal drie keer raken

De bal moet direct of na 1 stuit terug geschoten worden tegen de voormuur, dit mag ook via de zijmuren. De achtermuur mag niet gebruikt worden om de bal tegen de voormuur te krijgen en de bal mag niet rechtstreeks via de voormuur tegen de achtermuur komen.

De bal moet tussen de onderste en bovenste rode lijn de voormuur raken.

De bal mag drie keer geraakt worden per beurt. Tijdens het hooghouden mag de bal de zijmuren en achtermuur raken.

3. De bal in beweging houden

Ten allen tijden moet de bal in beweging blijven. De bal mag dus niet geklemd worden.

4. Shot-regel

Als een speler in de weg staat om direct de voormuur te raken, zonder de zijmuren te gebruiken, mag je niet doorspelen en moet ‘Shot’ roepen. De speler die ‘Shot’ riep krijgt het punt. Wordt de bal toch geschoten dan moet je doorspelen.

Deze regel geldt niet als er tijdens het hooghouden zo van positie wordt veranderd dat de andere speler er niks aan kan doen. Er wordt dan een ‘Let’ gespeeld, opnieuw serveren zonder punten toekenning.

TSC Kardinge

Kardingerplein 1 te Groningen

Openingstijden
Ma. t/m vrij. 9:00 - 22:00 uur
Zat. & zon. 10:00 - 17:00 uur

Contact gegevens
E: info@smashing.nl
T: 050 - 750 15 40